11.10.21

Cote d'azur. Nicea

 



 





Le Chantecler - Hôtel Negresco
Od 3 lat restauracje Chantecler prowadzi kobieta, w dodatku zdobyla juz w tym czasie gwiazdke Michelin, nie moglam wiec sobie odmówic przyjemnosci odwiedzenia restauracji pod nowym kierownictwem i nie zawiodlam sie. Doskonala kuchnia, uprzejma obsluga, przy czym zachowane sa wszystkie srodki ostroznosci w zwiazku z pandemia. Kolacja od amuse bouche, przez glówne danie (swietna wolowina) az do deserów wysmienita. Zamiast "dog bag" byl prezent w postaci ciastka z wlasnej cukierni - równiez doskonale.


Kuchnia nicejska
to chyba najsmaczniejsza kuchnia w calym regionie M. Sródziemnego. Istnieje kilka potraw, które sa nie tylko typowe dla tych okolic, ale tez tylko tam maja swój specyficzny smak.
Chyba najbardziej popularna w Nicei jest socca, która mozna nabyc doslownie na kazdym rogu. Socca jest wlasciwie nicejska wersja wloskiej farinaty - nalesnika z maki z ciecierzycy, oliwy z oliwek, soli i wody. Pieczona jest w piecach do pizzy opalanych drewnem. Zjada sie ja od razu, na goraco, gdyz odgrzewana jest zbyt twarda. Doprawiana jest jedynie czarnym pieprzem.
Drugim nicejskim specjalem, znanym chyba na calym swiecie jest salatka nicejska (salade niçoise).
Oryginalna salatka rózni sie skladem od tych znanych w innych krajach, przy czym poczatkowo byla daniem dla biednych rybaków, w którego sklad wchodzily tylko pomidory, oliwa z oliwek i sardele, wtedy bardzo tanie. Obecnie oryginalna salatka nicejska ma kilka wiecej skladników, pzy czym wszystkie (oprócz jajka) sa surowe. W mojej ulubionej restauracji, która od 30 lat prowadzi tylko oryginalna nicejska kuchnie, w sklad salatki oprócz pomidorów wchodzi zielona papryka stozkowa, cebulka dymki, mlody bób (dostepny do listopada), karczochy, filety sardeli, oliwa z oliwek (nigdy ocet!), sól i pieprz.
W Nicei niezwykle popularnym warzywem jest mangold. Wiele dan zawiera jego liscie, jest on doskonalym farszem do nicejskich ravioli i do wszelkiego rodzaju ciast. Sa to nie tylko klasyczne, wytrawne tarty, ale i ciasta na slodko, które moga byc osobnym daniem albo deserem.
Takim moim ulubionym deserem jest la tourte de blettes (la torta de blea en niçois) 
Drobno posiekane liscie mangoldu sa mieszane ze skladnikami, które róznia sie w zaleznosci od receptury, ale zawsze znajdziemy tu orzeszki pinii i rodzynki. 
We wspomnianej juz resturacji do tych skladników nalezy mangold, rodzynki w rumie, orzeszki piniowe, pastis, cukier, pieprz i parmezan.






Relacja z pobytu TUTAJ
Relacja z hotelu  TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz